Ga naar de inhoud

Zomerzinnen

Zomerzinnen

Drentse taal als rode draad - Martijje Lubbers

De Drentsche Aa
Ruiterweg 2 9469 PN Schipborg
Heideway
Schipborgerweg 8 9483 TL Zeegse

* Meerdere voorstellingen van Zomerzinnen bezoeken? Bij aanschaf van twee of meer Zomerzinnen-tickets voor dezelfde dag, krijg je 15% korting.

 

Martijje Lubbers (1979) uit Rolde is zangeres, songwriter, schrijfster en producent. Ze zingt en schrijft in het Drents en in het Nederlands.

Op Zomerzinnen kijkt Martijje vooruit, want er is altijd hoop of ergens een mooi uitzicht. Laat je meenemen door de zangeres en haar band naar het Drenthe van nu, naar verhalen met een nieuw geluid vol roots, blues en gospel-invloeden. 

Martijje is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé Drentse ‘lady of jazz’, een status die ze dankt aan haar goed ontvangen debuutalbum ‘Drezz’ (2009), een samenvoeging van Drents en jazz. Maar met haar heldere, warme stem zingt ze ook pop en samba, bijvoorbeeld op ‘Evenwicht’ (2015) waarmee ze de DvhN Streektaalprijs binnensleepte. Op haar derde solo-album ‘Zicht’ (2020) klinkt de blues door. Hoe kan het ook anders als je geboren bent in Grolloo.
“Wat een stem, wat een techniek. Wat een frasering, wat een klank, wat een dictie”, aldus cultuurjournalist Joep van Ruiten.

De Drentse taal is de rode draad in haar carrière als zangeres. Zelf zegt ze daar over: “Drents is een warme, zangerige taal die goed combineert met muziek. Ik vind het fijn om mijn Drents te combineren met eigentijdse muziek. Drents heeft iets nuchters en relativerends en beschrijft actuele onderwerpen net even wat zachter dan het Nederlands. Prima te verstaan ook. En dat muziek ontzettend belangrijk is in het leven, staat voor mij als een paal boven water. Het geeft inspiratie, troost en hoop. Ik wil dat graag overbrengen op anderen.”

Naast muziek voor volwassenen, maakte Martijje in samenwerking met o.a. het Huus van de Taol drie eigentijdse albums met Drentse kinderliedjes, gericht op kinderen van de basisschoolleeftijd: ‘Jamero’ (2010), ‘Het Jaor Deur Met Drentse Kinderliedties’ (2016) en ‘Vrijheidsliedties’ (2020).
Sinds 2016 schrijft ze columns voor ‘Zinnig’, het tweemaandelijkse blad van Huus van de Taol. In die stijl staan er ook korte verhalen over haar leven als moeder en muzikant in haar eerste boek ‘Rust Reinheid In De Maot’ (2020).

Martijje wil graag dat je door haar liedjes en verhalen wordt meegenomen, een beetje wegdroomt of dat je je erin herkent. Dat levert verbinding op. “Je kan er geen boterham van smeren maar het is wel het mooiste wat er is.”

https://youtu.be/nm9s-UmiDMs ‘Deur mien ogen’ 

Terug