Ga naar de inhoud

De Drentse Vlaggenhijsers

De Drentse Vlaggenhijsers

Aa Hub
Ruiterweg 2 9469 PN Schipborg
za, 8 juli, 14.00 / 20.00

De Vlaggenhijsers: workshop

Je ziet ze steeds meer wapperen: de rode sterren en het zwarte torentje van de Drentse vlag. Sinds de coronacrisis stijgt de verkoop van regionale vlaggen en ook in provincies als Friesland en Zeeland stikt het ervan. Maar ook de Drent lijkt steeds trotser te worden op zijn provincie. Wanneer is het moment dat je beslist: vandaag is de dag dat die Drentse vlag er komt? En waarom hijs je de Drentse Vlag? Trots? Verbondenheid? Wat betekent Drenthe voor jou en hoe zie jij Drenthe? En vooral: wat zijn de verhalen achter de mensen die de Drentse vlag hijsen? 

Dat zijn vragen die de 3 jonge cultuurmakers: filmmaker Okki Poortvliet (Odoorn), theatermaker Hans van der Werf (Borger) en vormgever Vera Vos (De Wijk) stelden. 

Ze gingen afgelopen jaar heel Drenthe door om zoveel mogelijk verhalen van de Drentse Vlaggenhijsers te verzamelen. De Vlaggenhijsers is een documentairefilm en een voorstelling over de confrontatie tussen het platteland en, zoals de Drenten het noemen, “de stedelingen”. 

Op FestiValderAa wordt de documentairefilm vertoond en daarnaast zullen de filmmakers op zaterdag aanwezig zijn met een workshop, waarbij bezoekers hun eigen vlag kunnen bedrukken! Dat hoeft niet persé een Drentse vlag te zijn. Jij maakt de vlag die jou als persoon identificeert of jouw eigen dorp of omgeving. Wat past er bij jou? Hoe zie jij je dorp of omgeving? Waar ben je trots op en hoe visualiseer je dat op een vlag? Er ontstaat zo een steeds langere slinger van vlaggen over het terrein. Doe jij mee? Uiteraard kun je aan het einde van de dag je vlag tussen de slinger vandaan plukken en meenemen. Wellicht wappert hij later bij jou thuis?

Terug