Programma

Koen Jantzen en Hans Man in ’t Veld – Bleekneusjes


 

In een klein dorp staat een oud-koloniehuis dat tegenwoordig dienst doet als AZC. De voorstelling begint met het gegeven dat er in/rond het gebouw een expositie wordt geopend over de voormalige bewoners: de bleekneusjes van weleer.

 

De asielzoekers krijgen Nederlandse les van vrijwilligers uit het dorp, die elk hun eigen herinneringen aan het koloniehuis hebben. Een hoogbejaarde vrouw die als kinderverzorgster gewerkt heeft in het koloniehuis. De dichter die in het huis ernaast is opgegroeid, als zoon van Indië repatrianten. Via de Nederlandse lessen, krijgen de asielzoekers een beeld van de geschiedenis en dynamiek van de kleine gemeenschap. We zien Nederland door hun ogen.

 

De dichter raakt via de lessen bevriend met een Syrisch meisje. Zij leert hem Farsi. Haar vader was een succesvol ingenieur in Syrië. Hij gaat gebukt onder het oorlogstrauma en het enorme verlies in zijn leven en raakt gefrustreerd door het ontbreken van mogelijkheden om zijn beroep uit te oefenen. De taal krijgt hij niet onder de knie. Een klein meisje dat grote mensengesprekken vertaalt. De verhalen van de dichter en het meisje vertonen grote parallellen. Beiden dragen de waanzin van hun door de oorlog getekende vader. Maar er is ook de troostende schoonheid van de taal waarmee ze daar woorden aan proberen te geven.

 

In de voorstelling lopen diverse werkelijkheden door elkaar. Vanuit het heden en de realiteit van de asielzoekers in het AZC, maken we kennis met de verhalen van vluchtelingen van overzee en de herinneringen van Nederlandse bleekneusjes die tot ver in de jaren zestig op adem konden komen in de ruim zeventig koloniehuizen die verspreid door heel het land stonden.

 

De makers
De voorstelling Bleekneusjes is een idee van Hans Man in ’t Veld en Jasmijn Snoijink. Snoijink is journaliste en groeide op in Bergen aan Zee in een voormalig koloniehuis. In de afgelopen jaren deed zij onderzoek naar de geschiedenis van de koloniehuizen en haar voor malige bewoners. Dat resulteerde daadwerkelijk in een tentoonstelling met veel foto’s en documenten. Hans Man in ’t Veld zocht contact met schrijver Adriaan van Dis die, als kind van gerepatrieerde Indië-gangers, eveneens opgroeide in een van de Bergense koloniehuizen. Van Dis, Snoijink en Koen Jantzen vormen de redactie voor het scenario. Hans Man in ’t Veld en Koen Jantzen regisseren de voorstelling.

 

De spelers
De kern bestaat uit een vijftal jonge acteurs afkomstig van de Amsterdamse Toneelschool die al eerder met Man in ’t Veld locatievoorstellingen hebben gemaakt. Dit ensemble wordt versterkt door een viertal stagiaires. Daarnaast werken we met 12 jongeren van de Alkmaarse JTS Artiance  en een groep vluchtelingen die via Stichting De Vrolijkheid de voorstelling muzikaal ondersteund.  

Koen Jantzen en Hans Man in ’t Veld – Bleekneusjes

Speeldata

Vrijdag 19:30
Zaterdag 15:30
Zaterdag 20:00
Zondag 15:30
Kaartje kopen
Kaartje kopen
Kaartje kopen
Kaartje kopen
Kaartjes kopen? Word KamerAad!