Programma

Bertolf

Festivalterrein Hoofdpodium

 

Het idee was dat er nooit meer een Bertolf-album zou verschijnen. Want hoe goed zijn derde titelloze plaat ook werd ontvangen en hoeveel mensen ook flink werden geraakt door single ‘Mary’, Bertolf Lentink kondigde in 2012 aan dat hij zou stoppen als solo-artiest. Alleen bestaat in het universum van Bertolf niet zoiets als het rustig aandoen. Met zijn nieuwe band Color Reporters brengt hij een frisse debuutplaat uit. Met het gezelschap Her Majesty speelt hij in de theaters een ode aan Abbey Road van The Beatles. Met Kasper van Kooten maakt hij het album Harde Noten waarmee ze ook op de planken staan. Het is Van Kooten die Bertolf dwingt te praten en presenteren. Van Kooten zegt: ‘Bertolf, jij lult prima.’ Het zorgt ervoor dat Bertolf groeit. Het podiumbestaan voelt steeds natureller aan. Nadat Bertolf ook huiskamerconcerten begint te geven, momenten waarop een muzikant op z’n kwetstbaarst is, merkt hij het: ik ben er doorheen. Na alle samenwerkingen merkt Bertolf dat hij solo toch zijn meest persoonlijke liedjes maakt. Er is ook voldoende gebeurd in die paar jaar tijd.

 

Een die er over het verstrijken van tijd gaat, en wat het met hem doet. Bertolf solo leeft weer.  De basis van First & Then ligt in zijn herkenbare gitaarspel, maar Bertolf blijft van de more is more-benadering. Elk liedje is rijk ingekleurd, vaak met strijkers en blazers, zodat de gouden melodieën het beste opbloeien.

 

Het geluid waar Bertolf van houdt is steeds meer verfijnd, namelijk de sound van westcoast singer/songwriters uit de jaren ’70 als James Taylor en Jackson Browne of artiesten van nu die ook uit die periode putten zoals Ron Sexsmith. Bertolf geeft bewust volop ruimte aan wat hem zo eigen maakt, zoals het gitaarspel waar een bluegrass-achtergrond in doorklinkt en natuurlijk zijn melancholische stemgeluid. First & Then ligt op alle fronten heel dicht bij Bertolf zelf.

 

Het is hem goed bevallen, een plaat in de luwte opnemen, terwijl niemand het van je verwacht.  Nog nooit heeft Bertolf meer lovende reacties gehad op een liedje als bij de release van de eerste First & Then-single ‘Jericho.’ Wat een mooi nummer en wat een sterke comeback. De verrassing bij de liefhebbers zal nog groter zijn als blijkt dat First & Then er vol mee staat. Van begin tot eind. En even voor de duidelijkheid: stoppen staat niet meer op de wensenlijst van Bertolf. Wie First & Then hoort, begrijpt waarom.

 

 

Bertolf

Speeldata

Vrijdag 21:45
Kaartje kopen
Kaartjes kopen? Word KamerAad! Nieuwsbrief