Nieuws

We hebben een kakelverse presentator!

Korte introductie: Jason Staal heeft zich de laatste jaren ontwikkeld op gebied van acteren, presenteren en was lang actief als liedjesschrijver van de Nederpopband Asman.

 

De band is gestopt en Jason Staal is gestart. Afgelopen jaren heeft hij verschillende theaterprojecten gemaakt, gepresenteerd en kwam afgelopen voorjaar met het Nederpopalbum ” Daggedachten” waarbij er samenwerkingen zijn gemaakt met o.a Mooi Wark, Tim Akkerman en Paul de Munnik.

 

In 2014 speelde Staal op FestiValderAa(!), sindsdien vaste bezoeker en erg blij dat hij dit jaar de presentatie op zich mag nemen!

Oproep voor kunstprojecten FestiValderAa

Voor de vierde editie van de kunstroute van FestiValderAa zoeken we nieuw en gevestigd beeldend talent! De aankomende editie van het theater- en muziekfestival vindt plaats op 7, 8 en 9 juli 2017 in Schipborg. Beeldende kunstenaars worden uitgenodigd om een voorstel in te zenden. De beste inzendingen worden geselecteerd en onderdeel van de kunstroute tijdens het festival.

Een lang weekend theater en muziek in de Drentsche natuur! Elk jaar verandert het stroomdallandschap van de Drentsche Aa drie dagen lang in een fantastisch theaterlandschap. Verrassende voorstellingen op diverse prachtige locaties in en rondom het dorp Schipborg.

 

Kunstenaars gezocht
FestiValderAa zoekt naar beeldende kunstprojecten die getoond kunnen worden in het bos en rondom het festivalterrein. Het overkoepelende thema van de kunstroute is ‘It’s gonna be HUGE’.

We zijn op zoek naar kunstwerken die opvallen in de prachtige natuur van Schipborg en die de bezoekers van ons festival zullen verrassen.

De afgelopen jaren is het gelukt om bijzondere werken te laten zien, deze lijn willen we ook dit jaar weer doorzetten. We hebben een kunstminnend publiek dat openstaat voor experiment, dit betekent dat het werk mag schuren en uitdagen.

 

Inzenden
Aanvragen kunnen ingezonden worden tot uiterlijk zaterdag 1 april, materiaal in PDF bestand aanleveren aan: kunst@festivalderaa.nl

 

Een aanmelding bevat:
* Maximaal 2x A4 aan omschrijving van de inhoud, technische specificaties (afmetingen, materialen ed.).
* Het ontwerp moet festival/weerbestendig zijn.
* Een begroting met alle kosten.
* Een portfolio (max 8x A4)
* CV (max 2x A4)

 

Vergoeding:
* Het budget is €1000,- (ex BTW) per ontwerp.
* Dit budget is inclusief materiaalkosten, honorarium, reis- en vervoerskosten.
* We vragen om een heldere begroting, vergeet hierbij niet je honorarium.
* Verblijf op de camping voor de volledige periode.
* Maaltijden (tijdens de opbouw- en festivalperiode)
* Twee weekendkaarten voor het festivalterrein.

 

De kunstenaar is zelf verantwoordelijk voor het op- en afbouwen van het werk en het functioneren van het werk tijdens het festival. Wij vragen dan ook van de kunstenaars dat ze aanwezig zijn tijdens het gehele festival.

 

We helpen graag waar kan, dus mocht je gebruik willen maken van restmaterialen of al eerder in het dorp willen beginnen met bouwen, geef het aan, dan kijken we wat mogelijk is.

 

We benaderen ook kunstenaars buiten deze oproep om.

 

Projecten met ontbrekende stukken of een ontbrekende onderbouwing worden niet in behandeling genomen.

 

Planning
Zaterdag 1 april: Sluiting open call
Zondag 9 april: Bekendmaking geselecteerde kunstenaars
Dinsdag 18 april: Bezoek aan festivalterrein
Maandag 3 juli – Donderdag 6 juli: opbouw
Vrijdag 7 juli – Zondag 9 juli: festival
Maandag 10 juli – Woensdag 12 juli: Afbouw

 

Verder informatie
Voor nadere vragen of aanmelding: kunst@festivalderaa.nl Voor meer informatie over het festival kijk op : www.festivalderaa.nl

 

Alvast wat inspiratie opdoen? Hier zijn wat foto’s van kunstprojecten van vorige edities.


Victor & Ina Entertainment Show

 

Jimi Kleinbruinink

 

Boeken Groen & Heleen Haijtema

Dit was FestiValderAa 2016

Een geslaagde editie van FestiValderAa met meer bezoekers dan voorgaande edities. Dank je wel! Aan de medewerkers, de vrijwilligers maar ook zeker aan jullie, de bezoekers. Tot volgend jaar: 7, 8 en 9 juli 2017 in Schipborg.

 

Trots!

Gister hebben we alle dagbandjes verkocht! Gezellige drukte. Klein probleempje: we zijn door onze taarten heen bij de koffiebar. Help jij ons? Breng een taart naar de koffiebar!

 

Vanochtend zijn we begonnen met yoga op het hoofdpodium, gevolgd door de vrijwilligersfoto. Het festival wordt gedragen door onze 150 vrijwilligers en we zijn dankbaar voor hun harde werk. Klaar voor de laatste dag.

 

Het festivalterrein is net open en we beginnen zo met Orange Skyline. Piepjong zijn ze, de jongens van de Groningse indie band Orange Skyline. Hun inspiratie halen ze uit 60’s rock n’ roll en moderne garagerock. Het resultaat? Een herkenbaar en catchy geluid waarmee ze al menig podium plat speelden. Zo stonden ze in hun thuisstad op Noorderslag en speelden ze op ruim 40 festivals als Concert at SEA en Parkpop.

 

Tot zo!

Winnaar Smart Festival Award bekend!

Op uitnodiging van Innofest testen ondernemers uit Drenthe innovatieve producten op het festival. Deze drie ondernemers streden mee voor de Smart Festival Award van Innofest.

 

Wie heeft er een oplossing voor al het afval dat we produceren op festivals? Het beste idee tegen dit probleem  wordt beloond met de Smart Festival Award: een geldbedrag van €500,- en een plek om tijdens het innovatieprogramma van Welcome to the Village (Leeuwarden) het product verder te ontwikkelen.

 

And the winner is… Supportmarkt wint de Smart Festival Award met het anti-rommelwapen. Hun pitch viel in de smaak op FestiValderAa, Schipborg, dus Introduceren zij straks een statiegeldbord op Welcome to The Village. Minder afval, fijner eten. Gefeliciteerd!

Foto’s en de zon

Yeah de zon schijnt en we zijn klaar voor dag 2! Bekijk de live stream van ons terrein op RTV Drenthe. En kom daarna naar ons prachtige festivalterrein in Stroomdallandschap Drentsche Aa.

 

Onze festivalbezoekers hadden er gisteravond overduidelijk zin in. Bekijk de foto’s van vrijdagavond op onze Facebookpagina.

WE ZIJN LOS!

Vanmiddag om 18:00 uur opende Barrelhouse de zesde editie van FestiValderAa. In het nieuwe koepelpodium kreeg de mengeling van blues, soul en country van Barrelhouse een extra dimensie.

 

Gevolgd door een optreden van Enge Buren. De heren waren enkele jaren geleden al een groot succes en ook dit keer kregen ze de sfeer er goed in bij het publiek. Bekende hits kregen een totaal andere draai.

 

De Noorderlingen en Stichting Peerd hebben vanavond hun première gespeeld. Gemist? Morgen zijn ze er weer! En nog veel meer. Zelfs onze programmeur kan niet kiezen waar hij op welk moment moet zijn. Tot snel!

 

Zin in koffie?

In the inGENious Anomatic Coffee Machine, wordt de duurzame kant van de Anomatic Coffee Machine gecombineerd met gezonde werking van koffie. Door de machine te laten weten wat jouw levensgewoonte is, zorgt hij voor een passend recept om een gezonder en gelukkiger leven te lijden. Dit project is een samenwerking van Genetisch Epidemeoloog Harold Snieder en Fiets aangedreven machine specialist Rob Grip en Industrieel Ontwerper Ditmar van Dam.

The Coffee Machine is onderdeel van INNOFEST en staat op het festivalterrein.

 

INNOFEST zet festivals in als living labs voor innovatie.

 

Een festival is een tijdelijke minimaatschappij. Net als in het echt zijn daar uitdagingen op gebied van onder andere energie en afval. Ook festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin gelijk als in de echte wereld: ze bewegen, eten en slapen. Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. En als een idee op een festival werkt, dan kan het ook in de echte wereld werken.

De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier (maatschappelijk verantwoorde) prototypes te testen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben.

**Update kaartverkoop**

De Jongens op zaterdag 21:00 uur is uitverkocht. Voor de voorstelling op zaterdag om 17:00 uur zijn nog maar een paar kaarten.

 

Er is nog 1 (!) kaart voor de dagdromerstocht. Maar je kunt ook naar de vroege vogel om 6:00 uur.

 

De Noorderlingen gaan hard! Voor Vrouw Holland en Kim van Zeben zijn nog een paar kaarten. En de derde voorstelling van Het Houten Huis is ook bijna uitverkocht. Dus koop deze voorstellingen tijdig.

 

Op het festivalterrein pas beslissen waar je heen wil? Dat kan zeker, we hebben nog veel meer moois! Bekijk de gehele programmering in het boekje of op onze programmapagina.

Nieuw: koepelpodium

Op het nieuwe koepelpodium staan morgen Barrelhouse en CYNBEL.

 

Het festival wordt om 18:00 uur geopend door Barrelhouse. Barrelhouse houdt ervan om op de meest uiteenlopende locaties te spelen. Lekker voluit elektrisch op een groot festival tot klein, intiem en akoestisch. Op FestiValderAa zal door de prachtige omgeving de mengeling van blues, soul en country van Barrelhouse een extra dimensie krijgen.

 

Om 21:00 uur speelt CYNBEL op het koepelpodium. CYNBEL maakt aanstekelijke indierock en heeft een opvallend live-aspect: een drummende leadzanger. Ze halen inspiratie uit de jaren ‘80, zoals U2 en The Police, en hedendaagse muziek als Kings of Leon en Mumford & Sons.

Cynbel

 

Tips van Henk

 

Nog 1 nachtje slapen! Hier een paar handige tips van onze artistiek leider Henk Jongebloed.

Lieve mensen,
Kom zoveel mogelijk op de fiets of neem een fiets mee. Enkele locaties liggen op een grotere afstand van Schipborg dan voorgaande jaren. Er is alleen op vrijdag en zondag één enkele huifkar aanwezig (dus niet twee zoals voorheen). Wel zijn er weer fietsen te huur!
TheaterTips:
Bacchanten van Le mouton noir. Geweldige voorstelling, ongekende theatrale belevenis.
Brigitte van Hagen met Verre Verhalen, dit is een must voor elke Opera-liefhebber.
Het weer ziet er goed uit, wat vandaag valt, kan dit weekend niet meer vallen.
Tot ziens!
Henk Jongebloed
Artistiek leider

Uitverkocht en extra voorstellingen!

Bijna is het zover. Dan vindt weer het prachtige muziek en theaterfestival plaats in Schipborg. De kaartverkoop gaat harder dan voorgaande jaren. Zo is de eerste voorstelling van Vrouw Holland uitverkocht, de dagdromerstocht van zondag uitverkocht (laatste kaarten voor zaterdag), stichting Peerd op zaterdagmiddag is uitverkocht (zijn nog kaarten voor de avondvoorstellingen op vrijdag en zaterdag), twee voorstellingen van Het Houten Huis – Kiemkracht zijn uitverkocht en zijn er twee extra voorstellingen bijgeboekt zodat meer mensen naar Kiemkracht van Het Houten Huis of de Passiefisten van de Jongens kunnen. Heb jij je kaarten al gekocht? Bekijk het gehele programma en bestel kaarten.

Kassa donderdag al open!

Donderdag is de kassa op het festivalterrein al open om kaartjes op te halen van 16.00 tot 18.00 uur. 

 

Op het festivalterrein moet je de hier gekochte e-tickets nog wel omwisselen voor een kaartje. Het e-ticket is namelijk geen direct toegangsbewijs op de locatie! Wissel je tickets wel tijdig om; voor sommige voorstellingen moet je namelijk nog wel een stukje lopen (dit varieert van 5 tot 30 minuten).

 

Ben je al op het festival en wil je tóch meer voorstellingen zien? Dan kun je daarvoor kaartjes halen bij de centrale kassa bij de ingang van het festivalterrein. Let wel: op = op!

Gratis kraanwater tappen

Het festival geeft kraanwater het podium dat het verdient. We mogen trots zijn op ons kraanwater. Het is van hoge kwaliteit, duurzaam, lekker en gezond! Daarom stelt Waterleidingmaatschappij Drenthe voor alle bezoekers van Festival gratis kraanwater beschikbaar.

 

Waterwingebied
In het stroomdallandschap van de Drentsche Aa ligt het waterwingebied van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Het is de bron van het drinkwater voor de inwoners van Assen en omgeving. Ten noordoosten van Assen slingeren de diepjes en stroompjes door een landschap. Bij ieder dorp krijgen de stroompjes een andere naam. Pas in de buurt van de stad Groningen spreken we over de Drentsche Aa.

 

Meer informatie op: www.wmd.nl

Spoken Word op het festivalterrein door Justin Samgar

Op zondag 3 juli tussen 15:15 uur en 19:15 uur geeft Justin Samgar verrassende en intieme optredens; Spoken Word. Justin is een verhalenverteller die, nadat hij een lokale poetryslam had gewonnen, aan het begin van zijn carrière huisdichter werd bij BNN en 3FM voor diverse radio- en tv-programma´s. Getriggerd door dit succes begon hij fulltime te dichten in opdracht voor media, bedrijven en evenementen met zijn onderneming PoetryPusher.

Wel merkte Justin dat zijn ambitie verder reikte dan het dichten in opdracht. Daarom besloot hij in 2013, na vele spoken word optredens in NL en BE, met de hulp van 27 artiesten en muzikanten het album SpaceAgePoetry uit te geven. De usb-stick in pil-vorm bevatte 13 mp3’s met zijn poëtische teksten over nieuw gecomponeerde muziek. Dat bleek een groot persoonlijk succes en bepaalde de nieuwe koers. In 2014 volgde de Triptiek-sessies waarin Justin Samgar op elke EP met 1 specifieke producer samenwerkt.

Naast muziek, tekst en poëzie is hij in 2014 ook begonnen op te treden met zijn poëtische cabaretshow De Absolute Waarheid. Hierin combineert hij poëzie, muziek, comedy en verhaalkunst. De show is gespeeld in De Kleine Komedie, Het Kunstenaarsbal, Stukafest, Theater Bellevue, Podium Mozaiek en andere podia.

In 2015 gaf Justin zijn sprookjesbundel betiteld als De Absolute Waarheid uit in eigen beheer. De eerste druk van dit gebundelde vrije werk heeft hij via crowdfunding in no time weten uit te verkopen en in 2016 wordt een 2de druk verwacht. Het luisterboek van ‘De Absolute Waarheid’ is net als ‘SpaceAgePoetry’ en ‘Triptiek’ te downloaden via Bandcamp.

Ook is Justin Samgar onlangs genomineerd voor een Van Dale Spoken Word Award in de categorie Storytelling en was hij finalist bij De Creative Ondernemer vh jaar 2015. Zijn stem zou je kunnen herkennen van de radio- en tv-commercials voor Menzis.

Sponsorcontract Rabobank is getekend!

Het sponsorcontract met de Rabobank is vanochtend getekend met op de achtergrond een kabbelende Drentsche Aa. Deze keer voor een duur van 3 jaar! Wij zijn erg blij met deze steun voor ons prachtige festival. Rabobank bedankt!

 

 

De Rabobank is al vele jaren als grote sponsor actief in de culturele sector. Het beleid is gericht op kunst, musea en klassieke muziek. Door samenwerking met verschillende partners wil de Rabobank cultuur toegankelijker maken voor iedereen.

De FestiValderAa caps en zonnehoedjes zijn er!

We hebben prachtige nieuwe caps en zonnehoedjes! Ook hebben? Bestel ze HIER

Truckers cap FvAZonnehoedje FvA

 

We leggen je bestelling klaar bij de kassa.

 

Proef de sfeer van FestiValderAa!

 

 

Je bent vast nog niet vergeten hoe geslaagd het festival voorgaande jaren was! Voor wie er toen niet bij was hebben we een kort filmpje laten maken met de beelden van een vorige editie. Mis het dus niet op 1, 2 en 3 juli 2016!

 

 

Nieuw logo en nieuwe site voor FestiValderAa!

Om het eerste lustrum van FestiValderAa extra luister bij te zetten presenteren we trots onze nieuwe huisstijl, ontwikkeld door vormgeefster Ellen Beck. Ellen gaf ook vorm aan de nieuwe website, die is gerealiseerd door Johannes Nevels van Nevels Web & App.

 

De nieuwe website laat niet alleen goed zien waar FestiValderAa voor staat, hij is vooral ook een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Zo kun je het hele programma in één keer overzien en snel filteren op datum en genre. Ook op een mobiele telefoon of tablet werkt de website goed en blijft de informatie gemakkelijk toegankelijk. Ook handig: binnenkort voegen we een interactieve plattegrond toe waarop je precies kunt zien hoe lang een wandeling naar een festivallocatie duurt!

 

We wensen je heel veel plezier met het gebruik van de website en gaan ervan uit dat hij het samenstellen van jóuw FestiValderAa-programma een stukje gemakkelijker maakt. Mocht je onverwacht toch op problemen stuiten, dan kun je die doorgeven via mail@festivalderaa.nl. Dan zorgen wij dat het zo snel mogelijk wordt opgelost.

Kaartjes kopen? Word KamerAad!